COVID-19 en zoenscènes

Online: 19-05-2020.
De film- en tv-wereld wil coronatests voor acteurs, zodat het spelen van intieme scènes. .. . .. , denk aan zoenscènes in Goede Tijden Slechte Tijden, veilig kan plaatsvinden tijdens deze coronacrisis. Dat laat een werkgroep met daarin onder meer RTL, Endemol en Netflix weten namens vrijwel de gehele audiovisuele sector. Er ligt dankzij de werkgroep nu een coronaprotocol voor de hele sector, maar die biedt geen oplossing voor álle vraagstukken waarmee de sector op dit moment kampt.

Zo is op dit moment bijvoorbeeld nog onduidelijk wanneer acteurs weer intieme scènes mogen spelen. “Een belangrijke aanbeveling is daarom dat acteurs, vanwege de cruciale functie van deze beroepsgroep voor de sector, zo spoedig mogelijk in aanmerking moeten komen voor preventieve diagnostische tests op COVID-19“, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.

Later moeten ook tv-sterren en kandidaten gebruik kunnen maken van die tests. “Zo mogelijk kan dit uitgebreid worden naar andere groepen zoals presentatoren en deelnemers aan programma’s.”

Ook vraagt de sector, in aansluiting op de verruiming van de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen van 11 mei, toe te staan dat personen zoals acteurs op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar werken indien de in het protocol getroffen voorzorgsmaatregelen worden toegepast.

De andere ‘sleutel’ tot herstel is de garantie dat risico’s gedekt zijn. Nu producties niet meer verzekerd kunnen worden voor pandemieën en daarmee samenhangend overheidsingrijpen, worden producenten met onverantwoorde risico’s opgezadeld. “Hiervoor moet op korte termijn een extra garantiefaciliteit van circa 10 miljoen euro komen.”

Toepassing van alle voorzorgsmaatregelen betekent dat producties duurder worden. “Bij gelijkblijvende middelen kan er daarom minder worden geproduceerd.”

De mensen achter het coronaprotocol
Het coronaprotocol voor de audiovisuele sector, die is ingedeeld in de drie categorieën low, medium en high risk, is opgesteld door een werkgroep in opdracht van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) en Nederlandse Content Producenten (NCP). De laatste versie van het protocol wordt steeds gepubliceerd op de websites van beide verenigingen.

De werkgroep bestond uit voorzitter Doreen Boonekamp (directeur Nederlands Film Festival), Antoinette Beumer (creative producer Videoland by RTL), Boudewijn Beusmans (Endemol-directeur), Roel Burgman (mediabaas VPRO), Floor Onrust (producent Family Affair Films) en Janneke Slöetjes (director of public policy Netflix). Zij werden bijgestaan door een juridisch adviseur en de bureaus van NCP en NAPA.

De Nederlandse Content Producenten (NCP) en de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) vertegenwoordigen vrijwel alle onafhankelijke av-producenten in Nederland. De aangesloten productiebedrijven realiseren onder meer speelfilms, televisieproducties, drama, documentaires, animatie, interactieve producties en games.