Hoera! Hoera! 75 jaar!

Online: 22-03-2020.
Jeroen Krabbé  is net 75 geworden. Heb je er alles uitgehaald?
. . ..
"Uit het leven? Ja. In de eerste klas op de lagere school moesten we voor de klas komen en zeggen wat we wilden worden. Meisjes wilden volgens mij allemaal moeder worden en de jongens bij de brandweer. Ik zei dat ik acteur wilde worden. Het woord acteur was totaal onbekend. En erachteraan zei ik: 'Bij de Comédie-Française in Parijs.' Dat had ik thuis opgevangen. Mijn ouders gingen naar toneel, er werd ook veel Frans gesproken bij ons thuis."

"Ik zei ook dat ik filmster wilde worden in Hollywood. Dat was mijn doel en dat gebeurde. Toen ik voor de eerste keer in Hollywood een filmstudio betrad, was dat een ontroerend moment. Ik voelde dat de cirkel rond was."

Wat is je belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse film- en theaterwereld?
"Ik denk Soldaat van Oranje. Ik moest tijdens de opnames van die film ook elke avond ergens in het land toneelspelen. Dan werd ik na het opnemen van filmscènes op het water uit de Noordzee gehaald en naar een theater in Enschede gebracht. Na de voorstelling werd ik 's nachts weer in het water gegooid voor nachtopnamen. Ik vond dat absurd, maar het kon niet anders."

"De première was waanzinnig, er zijn filmbeelden die dat bevestigen. Toen stond er in een recensie van Het Parool over Rutger (Hauer, red.) en mij: 'Twee flapdrolhelden in rokkostuum.' Dat was het. Daar had je dan al die maanden voor gewerkt. Dat zal ik nooit vergeten. Niemand zag dat de film een klassieker zou worden, echt niet."

Andere ambities?
"Ik heb een tijdlang gezegd dat ik banketbakker had willen worden. Toen kreeg ik een aanbod van een banketbakker uit Zeist om een taartje te komen maken. Dat ging best. Ik denk heel vaak: goh, dat zou ik nog weleens willen doen. Van die rare dingen."

Wat voor rare dingen?
"Nou, gebakjes ontwerpen. Dat is toch raar, dat je dat wil?"

Bron: nu.nl