Op1 versus Jinek

Online: 10-02-2020.
Bert van der Veer denkt dat de kijkcijfers van Op1 verder gaan dalen nu het nieuwigheidje eraf is.. . .. .  Het grote succes was van korte duur en keert niet meer terug. Die verwachting spreekt de tv-kenner uit in de Volkskrant. Op1 wist vier weken lang meer kijkers te boeien dan de talkshow van Eva Jinek, maar het tij is vorige week gekeerd: Jinek versloeg Op1 in week vijf met ruime cijfers. En Van der Veer verwacht dat dat de komende weken ook gaat gebeuren. De kijker wil volgens hem een vast gezicht.

Van der Veer noemde Op1 in december al strijdig met alle tv-wetten, omdat de kijker op de late avond van NPO 1 niet meer weet waar hij aan toe is. Elke avond zit er weer iemand anders, terwijl Jinek voor veel latenightkijkers als thuiskomen voelt.

Waarom was Op1 in de eerste vier weken zo succesvol? “Het experiment kreeg veel publiciteit. Voor kijkers is het ook spannend: hoe doen de duo’s het? Zitten ze elkaar in de weg? Iets nieuws heeft ook iets aantrekkelijks.”

Het succes was van korte duur, denkt Van der Veer. “Er zit een goed team achter, dat scheelt. Maar normaal gesproken duurt het zes tot acht weken voor je kunt zien hoe groot het publiek is. En afgelopen week zijn hun kijkcijfers behoorlijk gedaald, terwijl Jinek stabieler scoort.”

NPO’s tv-baas Frans Klein is optimistischer: “Kijkers waren ook benieuwd hoe Twan Huys het zou doen bij RTL. Dat effect was snel verdwenen. Ik geloof niet dat nieuwsgierigheid nu nog een rol speelt, na vijf weken. Volgens mij is het simpel: de formule van Op1 bevalt kennelijk.”