Zilveren Roosje

Online: 08-01-2020.
Regisseur Martin Koolhoven deed dinsdagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse filmsector. . ..  in Amsterdam een aantal pittige uitspraken. In het dankwoord voor het Zilveren Roosje, de oeuvreprijs die hij kreeg voor zijn substantiële bijdragen aan de Nederlandse filmwereld, haalde hij onder meer uit naar de man die hem de prijs uitreikte.

Voorzitter Mario Bruna van de stichting Jan Nijland, die de prijs uitreikt, noemde de film eerder een “vluchtig medium”. Hij prees het boek Alles is Film dat recent uitkwam, waarin het maakproces van Nederlandse films uit de doeken wordt gedaan. “Wie schrijft, die blijft”, stelde Bruna.

Koolhoven haalde flink uit naar de man die hem de prijs gaf. “Ik heb als kind films gezien die mij mijn hele leven lang zijn bijgebleven, die mij zeer dierbaar zijn”, stelde de regisseur. Koolhoven stelde ook de opmerking van Bruna heel vreemd te vinden in een zaal met honderden professionals die hun geld verdienen met het vertonen en maken van films.

Ook corrigeerde de filmer voorzitter Winnie Sorgdrager van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Sorgdrager had eerder op de middag gezegd dat zij met haar kleinkinderen van 9 en 11 jaar niet naar de nieuwe Star Wars-film was gegaan omdat deze een kijkwijzer-keuring van 12 jaar en ouder heeft gekregen. “De 12 jaar is een adviesleeftijd, dus kinderen onder de 12 kunnen prima naar Star Wars”, wees Koolhoven de oud-politica terecht.

De bioscopen mogen overigens bij de kijkwijzer 16 jaar en ouder niet mensen toelaten die jonger zijn. Deze restrictie is wél wettelijk vastgelegd.

Daarnaast adviseerde Koolhoven de bioscopen diverser te programmeren. Hij reageerde hiermee op de zorgen die waren geuit over het tegenvallende filmjaar voor Nederlandse films. Volgens de regisseur vertrouwen theaters te veel op romantische komedies, een genre dat flink oververtegenwoordigd is in de Nederlandse filmproductie.