RTL wilde meer spanning en seks

Online: 27-11-2019.
De relatie tussen tv-producent Blue Circle en zusterbedrijf RTL zit in zwaar weer. . . .. . Na zes jaar heeft RTL het tv-huis gedumpt als producent van zijn talkshow, onlangs werd Jan Houdt Hoop gestaakt vanwege het hoge baggergehalte en nu is er één grote puinzooi ontstaan rondom de verleidingsshow De Villa. RTL heeft maandag gesprekken gevoerd met deelnemers van het programma en Peter van der Vorst is zich ‘rotgeschrokken’. Hij wijst met een boze vinger naar de rol van Blue Circle.

Blue Circle-baas Georgette Schlick wijst in een reactie op de gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Inmiddels hebben wij samen met RTL met de betrokken kandidaten gesproken en is duidelijk geworden dat er fouten zijn gemaakt. Zowel bij ons als bij de zender“, zegt ze.

Het lijkt erop dat Schlick het hier heeft over wat Peter R. de Vries gisteren aan het licht bracht in Boulevard. . De Vries: “Hij (vd Vorst)zegt dat zij mensen hebben aangezet tot dingen die niet kunnen, maar de werkelijkheid is ook wel dat RTL in mailtjes naar de producent in de productiefase heeft gezegd: ‘Er moet meer seks in! Er moet meer spanning in! Zo is het niet goed, er moet meer seks in!’ Dus hoe denk je dat dat werkt bij de makers op de vloer als je van je opdrachtgever dat soort mailtjes krijgt? Daar hoor ik Peter niet over.

Er zijn twee mensen op non-actief gezet bij RTL. “Eén van die mensen die bij RTL op non-actief is gezet die heeft van dat soort mailtjes gestuurd. Ik weet wel hoe het gaat als je ergens op locatie aan het draaien bent en je krijgt van je opdrachtgever: ‘Er moet meer seks in, er moet meer spanning in.’ Op het moment dat het dan gebeurt, komen er dan bovendien mailtjes overheen van: ‘Ja, zo is het goed! Dit bedoel ik! Dit moeten we hebben!’ Wat denk je dat er dan gebeurt?

Blue Circle is gewoon keihard onder druk gezet door RTL, aldus De Vries. “Als het van de top wordt aangemoedigd, dan ligt de misstand op de loer.

Schlick benadrukt dat Blue Circle geen kwaadaardig bedrijf is. “Het mag duidelijk zijn dat wij als producent nooit de intentie hebben gehad een programma te maken waarbij wij deelnemers beschadigen.”

Ze is behoorlijk geschrokken van de huidige mediarel. “Wij zijn enorm geschrokken van alle reacties naar aanleiding van het RTL5-programma De Villa.”

“Op verzoek van Blue Circle en RTL is een onafhankelijk onderzoek gestart. Los van de uitkomsten van dit onderzoek voelen wij ons verantwoordelijk voor de situatie waarin een aantal kandidaten is terecht gekomen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan en doen er momenteel alles aan om hen te helpen.”

De Villa heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgezonden op televisie. De woede van Van der Vorst gaat echter over wat er maandagavond aan het licht is gekomen tijdens gesprekken met kandidaten. Wat zij gezegd hebben over wat er gebeurd is tijdens de opnames is op dit moment nog onduidelijk.


Bron: mediacourant