Telekids is jarig!!

Online: 02-10-2019.
Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de eerste aflevering van het legendarische jeugdprogramma Telekids . . . . . werd uitgezonden. Irene Moors, presentatrice van het eerste uur, blikt terug in vijf memorabele momenten. Test onderaan dit artikel jouw kennis over Telekids in onze quiz.

Nog steeds als Carlo Boszhard en Irene Moors worden aangesproken door fans, wordt gerefereerd aan Telekids. ,,Alsof we daarna helemaal niets meer gedaan hebben!”, zegt Moors gespeeld verontwaardigd. ,,Het heeft enorm veel impact gehad op de generatie die in de jaren 90 is opgegroeid, dat merk je wel.”

Moors presenteerde de eerste uitzending van het kinderprogramma op 2 oktober 1989. Een dagelijkse show, toen nog, met veel tekenfilms. Een paar jaar later kwam Carlo Boszhard erbij: het begin van een markant televisieduo. De tekenfilms gingen er grotendeels uit, en het werd een vijf uur durende (!) liveshow op de zaterdagochtend. In 1999 stopte Telekids ‘oude stijl’, inmiddels is het jeugdprogramma alweer negen jaar terug op de buis, maar in een andere vorm.

Tijdmachine
Voor het jubileum van vandaag doken Moors en Boszhard de geschiedenis in voor een boek en een speciale tentoonstelling in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. ,,Ik had nog dertien kisten met pruiken, jurken en draaiboeken op zolder staan. Carlo had ook spellen en we hebben zelfs oude fans weten te traceren die aan het eind van de laatste aflevering decorstukken hebben gekocht. Die staan nu ook in het museum”, vertelt de presentatrice. En zo zat het voormalige televisieduo deze week weer als vanouds aan de welbekende desk. ,,Het voelde alsof ik in een tijdmachine ben gestapt, zo ben ik weer in Telekids ondergedompeld. Ik moest echt even in de spiegel kijken om te beseffen dat ik inmiddels heel wat jaartjes ouder ben geworden.”

Maar het programma nieuw leven inblazen, nee dáár moet ze niet aan denken. Zelfs niet eenmalig. ,,Mensen vragen het geregeld, maar we kunnen dat beeld van vroeger toch nooit evenaren.” Daarom bij deze: vijf momenten die Irene Moors het meest zijn bijgebleven uit de tien jaar dat zij Telekids presenteerde.
1) De 1000ste aflevering
,,Op 5 april 1992 presenteerde ik de duizendste aflevering van Telekids. We hadden kinderen gevraagd om naar de studio te komen. Hoewel we wel een soort tribune hadden gemaakt op de parkeerplaats buiten, was het maar de vraag hoeveel kinderen erop af zouden komen. Maar het stond he-le-maal vol. Ik wist wel dat het programma succesvol was, maar toen besefte ik voor het eerst hoe populair het was. Niet normaal.”

2) De komst van Carlo
,,Het was misschien niet de beste show op 4 september 1993, maar dat is wel het moment waarop het écht is begonnen. De eerste aflevering die ik samen met Carlo presenteerde. We hadden eerder al Hitbingo gepresenteerd, de voorloper van Eén Tegen 100 en Carlo viel wel eens in bij Telekids als ik op vakantie was. Bert van der Veer leek het een goed idee om hem naast me te zetten om tegenwicht te bieden tegen de AVRO, die na het succes van RTL met Alles kids kwam.”

3) Pittige Tijden
,,Met Pittige Tijden maakten we echt camp. Studenten, eigenlijk al te oud voor Telekids, zaten er massaal klaar voor op zaterdagochtend om elf uur. Op de een of andere manier hebben we de honderd afleveringen nooit gehaald: we zijn blijven steken op 99. Lekker de verkleedkist induiken en iedere ster die we uitnodigden deed graag mee. Frans Bauer als de Frans Bauer Kabouter bijvoorbeeld, of Jantje Smit en zelfs Bold and the Beautiful-ster Sally Spectra of Mysterious Girl-zanger Peter André, een grootheid in de jaren 90.”

4) Goochelduo Giechel en Goochel
,,Alle verkleedpartijtjes al die jaren leidden uiteindelijk tot Giechel en Goochel, die onder meer het onderdeel de Doordraaishow deden. Er ging altijd zo verschrikkelijk veel mis, waarbij onze ware aard naar boven kwam. Lichtjes agressief, niet altijd even aardig tegen kinderen (grinnikt). Even helemaal los.”

5) De Bruiloft van Carlo en Irene
,,Carlo en ik speelden altijd een beetje met het idee dat we elkaars geliefden waren. Met kerst 1994 droomden we in een aflevering van een huwelijk, compleet met jurk en stadhuis. Alle bladen schreven erover. Wij hadden er veel lol van, maar het was best lastig te verkroppen voor kinderen dat we in het echt geen setje bleken. Carlo had een vriend, ik had een vriend.”