Save the Children

Online: 11-07-2019.
VPRO-presentatrice en programmamaker Nadia Moussaid (35) is de nieuwe ambassadeur van Save the Children.. . .. .  Volgens de internationaal actieve hulporganisatie gaat zij zich de komende tijd inzetten voor kinderen in nood. ,,Kinderen hebben de toekomst. Ik vind het een eer om mij in te zetten voor kinderen in kwetsbare situaties”, aldus Moussaid.

Om met eigen ogen te zien hoe Save the Children hulp verleent, bezoekt Moussaid deze zomer Cox’s Bazar. Dat is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld aan de grens van Bangladesh en Myanmar, waar honderdduizenden gevluchte Rohingya wonen. De Rohingya, een grotendeels islamitische etnische minderheid uit Myanmar, wordt wel de ‘meest vervolgde minderheid ter wereld’ genoemd. 

Sinds augustus 2017 zijn minstens 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. De helft van deze vluchtelingen is kind. Ze werden in Myanmar met geweld vervolgd. De VN sprak in dit geval van ‘etnische zuiveringen.’ Nog altijd is de situatie van deze groep vrij uitzichtloos. Bangladesh is momenteel één van de dichtstbevolkte  landen ter wereld waar velen honger lijden. Met alle vluchtelingen neemt de behoefte aan voedsel nog verder toe. Moussaid over Cox’s Bazar:  ,,Wegkijken vind ik geen optie. Juist het geven van een sprankje hoop aan kinderen kan het verschil maken in hoe zij zich later als volwassene ontwikkelen.”

Save the Children ondersteunt kinderen en jongeren met traumatherapie, biedt noodhulp en waar mogelijk scholing. In haar Primary Health Care Center is 24-uurs-zorg beschikbaar voor gewonde en zieke kinderen en kunnen zwangere vrouwen terecht om te bevallen. Save the Children zorgt ook voor sanitaire voorzieningen in de kampen en deelt hygiënekits uit aan kinderen en hun ouders. In de zogenoemde Child Friendly Spaces kunnen kinderen dagelijks terecht voor scholing en om te spelen en te praten met hulpverleners. Doel van deze ruimtes is dat zij een veilige plek hebben waar zij weer even kind kunnen zijn.

Nadia Moussaid over haar ambassadeurschap: ,,Kinderen zijn de wereld. Hoe wij ons nu voor hen inzetten, bepaalt voor een groot deel de toekomst. Ik zie het als onze menselijke verantwoordelijkheid om hier wat mee te doen. De projecten van Save the Children zal ik ook met een journalistieke blik bekijken. En juist ook die kritische blik waardeert Save the Children.”