Talpa 2016?

Online: 11-06-2019.
De algemeen directeur Sven Sauvé van RTL vindt concurrent De Mol heel erg 2016. . . . , zei hij vorige maand in het NRC. Volgens Erland Galjaard (nu Talpa)probeert Sauvé daarmee om Talpa in een bepaald daglicht te stellen.

Galjaard vindt dat RTL veel meer terugvalt op oude formules dan Talpa. “Laat ik toch eens iets kritisch zeggen. Als het gaat om oude dingen terugbrengen – want daar heeft hij het over – dan denk ik: ik zie De Zwakste Schakel terug, ik zie Caroline Tensen met Eén tegen 100, Kees & Co. Dat zijn toch niet allemaal nieuwe dingen. Daar was ik meer van, denk ik. Daar ben ik vrij kritisch op.”

Het is makkelijk scoren van Sauvé, vindt Galjaard. “Als ik dat lees, denk ik: slim geformuleerd – want hij probeert ons dan in een hoekje te duwen waarin mensen ons graag willen zien – maar ook daar laten wij niet onze oren naar hangen. Wij zijn bezig met een zender die duidelijk in de problemen zit en om dat stapje voor stapje op te bouwen. RTL is veel verder dan wij, daar heeft hij gelijk in. Ik heb er zelf nog steeds last van dat het zo goed loopt, ha ha.”

Galjaard heeft RTL in een misère achtergelaten. Als laatste wapenfeit heeft hij RTL zijn duurste flop in de historie bezorgd: Twan Huys. “Dat is mij verweten met Twan Huys, hè? Ik denk dat het had kunnen lukken als ze iets meer geduurd hadden. Het leek alsof hij Nieuwsuur aan een tafel zat te maken en daarvan wist je zeker dat het niet ging lukken. Het gaat om de insteek. Bij College Tour zag je een heel andere Twan Huys en dat vond ik een veel interessantere kant. Dat hebben ze veel te weinig gedaan.”

“Sommige dingen gaan mis en als ze het op mijn rekening willen zetten: prima. Ik heb dat programma echter niet helpen ontwikkelen en ik ben ervan overtuigd dat ik dat een stuk beter had gedaan. Daar ben ik echt van overtuigd. Daar ben ik goed in: formatteren.”