Hoera voor regio TV

Online: 07-06-2019.
De Stichting Regionale Publieke Omroep, waarin de regionale omroepen van ons land vertegenwoordigd zijn, is blij met. . .. .  het plan van Den Haag om NPO 3 om te vormen tot Regio 3. Dat laat het orgaan weten in een persbericht. Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO, vindt het goed nieuws: “Als de programma’s van de regionale omroep op het derde net uitgezonden worden zullen meer mensen kijken en dat is van groot belang voor de regionale nieuws- en informatievoorziening.“

Het is wel nodig dat er dertien versies van NPO 3 komen, zegt Schuiteman. “In Groningen zijn de programma’s van RTV Noord te zien en in Brabant de programma’s van Omroep Brabant. Daarmee kan een prachtige invulling gegeven worden aan het derde net.”

 

Hij vervolgt: “Gezamenlijk vormen de dertien versies weer een landelijk net en daarop kunnen ook programma’s van de landelijke omroep uitgezonden worden. De vraag is nog wel hoe de financiering ervan gaat plaatsvinden.”

Op dit moment loopt er al een proef waarbij in drie regio’s een 5-minuten durend regiojournaal te zien is op de landelijke omroep. Sinds 1 april is op NPO 2 op werkdagen ‘Kijk op de Regio’ te zien, een nieuwsblok van Omroep Gelderland, Omrop Fryslân en RTV Rijnmond direct na het NOS Journaal van 18.00 uur.

Schuiteman: “De resultaten zijn tot nu toe goed. Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag regionale programma’s op een landelijk kanaal wil zien.”

De brief van mediaminister Arie Slob komt naar verwachting volgende week. Dan moeten meer details bekend worden.