Tv carrière of politiek

Online: 11-04-2019.
Sylvana Simons denkt dat ze nu misschien wel een talkshow had gehad als ze na haar DWDD-aanvaring met Martin Šimek . . .. bij de tv was gebleven. Dat vertelt de politica, die vroeger programma’s als Char Het Medium presenteerde, in tijdschrift One World. Na de veelbesproken aanvaring met Šimek koos Simons voor een politieke carrière. Ze werd verguisd door Nederland. Had ze überhaupt bij de tv kunnen blijven? Alleen als ze voortaan haar mond had gehouden, denkt ze.

Simons denkt dat ze een mooie tv-carrière in het verschiet had liggen. “Als ik bereid was geweest om, zoals een collega hier onlangs tegen me zei, ‘nederig te gaan zitten’ en mijn plek te kennen, had ik nu misschien mijn eigen talkshow gehad. Maar ik kon niet terug.” 

Voor mensen thuis was het zo’n belangrijk moment, aldus Simons. “Ze zeiden: jij geeft mij woorden. Eerder, toen ik bij muziekzender TMF begon, heb ik die positie van rolmodel hard afgewezen.”

Dat wilde Simons goedmaken. “Vooral de Surinaamse gemeenschap zei toen: ‘Yes! Jij gaat alle vooroordelen wegnemen.’ Maar ik was een 23-jarige alleenstaande moeder en had gewoon een goede job gescoord en wilde die verantwoordelijkheid niet.”

Nu neemt ze die verantwoordelijkheid wél. Maar riep Simons zelf in 2001 niet dat je een probleem hebt als je op zwarte mannen valt? “Ik had het over mijn eigen ervaringen in het verleden. Als ik dat onder Surinamers had gezegd, hadden mensen instemmend geknikt. Maar ik zei het tegen een witte journalist van een wit medium die er een generaliserende kop boven zette.”

Simons heeft ervan geleerd. “Dat interview is misschien wel het begin geweest van mijn reis naar vandaag.”