Al veel beats verkocht?

Online: 11-04-2019.
YoungKio, een 19-jarige Nederlandse producer uit Purmerend, heeft in één klap zijn naam gevestigd. . . . .. . . Het nummer Old Town Road van de Amerikaanse rapper Lil Nas X, waar Kiowa Roukema (zijn echte naam) de beats voor leverde, staat op nummer 1 in de Billboard Hot 100 en gaat ook in de rest van de wereld als een speer. ,,Ik heb met mijn grote hobby in één keer een mijlpaal bereikt.’’
Hoe kreeg Lil Nas X een beat van een tweedejaarsstudent Multimedia Design aan de Hogeschool Amsterdam in handen?
,,Ik maak al jaren op mijn zolderkamer met computers en andere apparatuur beats die ik vervolgens op websites als Beatstars zet: een soort marktplaats voor instrumentals waar veel al dan niet bekende artiesten rondneuzen. De afgelopen jaren heb ik waarschijnlijk twaalfhonderd verschillende beats of drumlijntjes bedacht waarvan ik een groot aantal online zette.”

Al veel beats verkocht?
,,Ik denk een stuk of zeshonderd. De beats zijn in alle gevallen verkocht met een contract, waardoor ik altijd recht houd op een deel van de inkomsten van een nummer. Hoe succesvoller de track, des te meer geld er binnenkomt.”

Lucratief handeltje zeker?
,,Het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb momenteel genoeg inkomsten om niet naast mijn studie te hoeven werken. Hoeveel ik verdien? Dat houd ik liever voor mezelf.”

Hoe werkt dat precies: het verhandelen van beats?
,,Ik zet de beats weg met een aanduiding die duidelijk maakt om wat voor beat het gaat. Bijvoorbeeld een beat in de stijl van Drake of iemand anders. Op die manier kunnen artiesten gericht zoeken naar drumlijntjes. Ze gaan uitgebreid luisteren, selecteren en maken vervolgens een keuze. Zo kwam Lil Nas X ook bij mijn creatie terecht. En dan is het rustig afwachten of iets gaat scoren.”

Wist je eigenlijk dat Lil Nas X jouw beat had aangeschaft?
,,In eerste instantie niet, maar toen ik het hoorde, ging ik uit mijn dak. En nu helemaal, omdat het nummer Old Town Road eerst in de Verenigde Staten en nu wereldwijd extreem goed scoort. Ik heb met mijn grote hobby in één klap een mijlpaal bereikt.”

Vervolgens werd je platgebeld door Amerikaanse media!
,,Inderdaad. Toen bekend werd dat ik de beats van die megahit had gemaakt, stond de telefoon roodgloeiend. Ik heb ontelbaar veel, vooral telefonische interviews gedaan. De buitenlandse aandacht is al iets weggezakt, maar nu het nieuws is doorgedrongen tot Nederland praat ik wederom de hele dag door. Echt gaaf al die aandacht en ik praat er graag over. Supertrots ben ik.”

Je hebt op jonge leeftijd nu al naam gemaakt als producer. En nu?
,,Veel artiesten hebben belangstelling getoond voor mijn werk en willen graag met me werken. Heel eervol is dat! De kans bestaat dat ik het druk ga krijgen. Ik moet nog even kijken hoe ik dat ga combineren met mijn studie. Op dit moment probeer ik het allemaal een beetje te balanceren en misschien moet ik een studiepauze inlassen. Vooralsnog blijf ik, al zeg ik het zelf, nog rustig en stabiel.”Bron: AD