Van Nieuwkerk is een koopje

Online: 14-03-2019.
Angela de Jong wordt er doodmoe van dat het topsalaris van Matthijs van Nieuwkerk. .. . .  nu alwéér een punt van discussie is in politiek Den Haag. Zij kan zich er niet druk om maken. Dat vertelt de tv-criticus in haar column in het AD. De Jong is tegen topsalarissen voor ‘piepjonge BNN-gezichten’ of ‘kleurloze omroepbobo’s’, maar vindt de 580.000 euro per jaar van Van Nieuwkerk wél gerechtvaardigd. “Kunde en talent mag beloond worden. Als het maar transparant gebeurt.“

Het hele punt in de huidige discussie over Van Nieuwkerk is echter dat de transparantie juist mist. Hij mag vanwege de nieuwe NPO-regels nog maar 194.000 euro per jaar verdienen, maar zou er via een schimmige constructie via productiebedrijf MediaLane nog een paar ton bovenop krijgen. En de NPO betaalt MediaLane uiteindelijk óók met belastinggeld.

Hoe dan ook: De Jong gunt Van Nieuwkerk zijn riante inkomen. “Dat mega-exorbitante salaris van hem heeft de NPO binnen een week – een week slechts! – terugverdiend met de Ster-blokken rond zijn programma.”

Ze mist die nuance vaak in de discussie, stelt De Jong in haar stuk. Heeft ze medelijden met Van Nieuwkerk? “Welnee, want ook dat zit in die 580.000 euro verdisconteerd.”