Franse, Amerikaanse, Duitse en Engelse bedrijven

Online: 10-02-2019.
Omroep MAX-baas Jan Slagter wil dat buitenproducenten veel minder ruimte krijgen bij de NPO. . .  . .De omroepen zelf moeten veel meer gaan produceren. Dat laat hij weten in het programma BM Talk van BMTV. Slagter wijst erop dat er bijna geen puur Nederlandse productiehuizen meer zijn. “Ik maak me zorgen over de buitenproducenten waarmee we werken. We zien dat er bijna geen echte Nederlandse onafhankelijke producenten zijn. Ze zijn allemaal overgenomen“, zo vertelt hij.

Ze zijn nu allemaal in buitenlandse handen, aldus Slagter. “Door Franse, Amerikaanse, Duitse en Engelse bedrijven. Ik neem het ze niet kwalijk, maar het zijn commerciële bedrijven. Het zijn bedrijven die onderaan de streep gewoon een dikke vette winst willen maken, want de aandeelhouders willen rendement.”

 

Dat geld kan volgens hem beter gewoon in Nederland blijven. “Ik vind het jammer dat al dat geld – om maar even heel populair te zeggen – jouw en mijn belastinggeld, waar die programma’s mee worden betaald, naar het buitenland gaat. Dat wordt niet geherinvesteerd in nieuwe content. John de Mol doet dat gelukkig nog wel.”

Slagter ziet liever door passie gedreven tv-makers dan door geld gedreven tv-makers. “Ik vind het jammer dat er geen buitenproducenten meer tussen zitten die met ziel en passie die programma’s maken. Dat doen ze wel, maar de drijfveer is een andere: winst maken.”

Het zou veel belastinggeld schelen als we geen geld meer overmaken naar het buitenland, aldus Slagter/ “Ik durf te stellen dat omroepen makkelijk 20 procent goedkoper kunnen zijn, want wij hebben geen aandeelhouders. Als we onderaan de streep iets overhouden, wat ook wel eens gebeurt, dan gaat het naar een ander programma. Ook onze inkomsten van het blad gaan allemaal naar de programma’s.”

“Ik vind dat we zelf veel meer moeten produceren. 30 procent is geloof ik wat we wettelijk moeten besteden bij buitenproducenten. Als we dat vasthouden vind ik prima, maar het moet absoluut niet meer worden.”