De kijker bepaalt koers Net5

Online: 06-01-2019.
Net5 had in 2016 het plan om de Nederlandse Channel 4 te worden. . . .. . Al na een paar maanden werd dat idee compleet losgelaten. Dat vertelt Rik van de Westelaken in het AD. Van de Westelaken stapte in dat jaar over van de NOS naar Net5, maar zijn programma Rik over de Grens was daar een megaflop. “Nou, de dag na de eerste uitzending ben ik diep onder mijn dekbed gekropen, met een kussen over mijn hoofd. Er hadden veel te weinig mensen gekeken, zo’n 100.000.“

En dat terwijl Net5 hoge verwachtingen had. “Ze wilden een Channel 4-achtige benadering. Er zouden nog films en series worden uitgezonden, maar ook reportages, reis- en interviewprogramma’s, die de horizon van de kijker zouden verbreden.”

 

Rik over de Grens was het vlaggenschip van het nieuwe Net5. “Ik vond het een supergave ervaring. Jammer dat er niemand naar keek.’‘

Al snel werd het Channel 4-plan losgelaten. “Ik ben aangenomen door mensen die brood zagen in die journalistieke aanpak. Maar binnen een paar maanden was iedereen met wie ik had gesproken ontslagen of vertrokken, en Net 5 moest weer een realityzender worden.”

Was hij boos? “Ik was wel teleurgesteld dat de koers zo snel werd gewijzigd.”

Inmiddels is Van de Westelaken aangetrokken door AVROTROS. Hij debuteerde zaterdagavond als presentator van kijkcijferkanon Wie is de Mol.