Stervende pinguïns redden?

Online: 05-12-2018.
 Opschudding: mag een tv-maker stervende pinguïns redden?. . .  EO-SERIE DYNASTIESOpnieuw zorgt een door de EO aangekochte BBC-natuurdocumentaire voor opschudding. Niet alleen wordt de menselijke bedreiging voor de natuur niet getoond in Dynasties, ook helpen de makers een in nood geraakte kolonie keizerspinguïns.  

Jeroen Schmale 5 dec. 2018 Laatste update: 10:53 ,,Iedere natuurfilmer is in feite ook een natuurbeschermer,’’ zegt de Nederlandse natuurfilmer Herco van Houdt, die zelf vergeefs ooit probeerde een babyolifantje te redden.

Hun mannen zijn op zee aan het vissen, als een groepjes vrouwelijke keizerspinguïns in nood komt. Door een storm op Antartica eindigen de vrouwtjes – vaak met hun jongen op hun voeten – in een ravijn. Ze kunnen hier onmogelijk op eigen kracht uit komen en dan kan de filmploeg van de BBC-natuurdocumentairereeks Dynasties het niet langer aanzien. Ze hakken een trappetje uit in de steile ijswand en bieden de vrouwtjes en hun kroost zo een uitvlucht.

Het is een memorabel moment in de tweede aflevering van de vijfdelige natuurreeks, die de EO vanaf 20 december (20.30 uur, NPO 1) uitzendt. De episode met de keizerspinguïns is een week later te zien.

De documentairemakers maakten een 'trapje' in een steile sneeuwhelling. BBC Ingrijpen in een natuurlijk proces is hoogst ongebruikelijk, geeft de producer van Dynasties, Rupert Barrington, aan. ,,Het is niet iets dat we normaal doen. Maar ik sta wel volledig achter deze beslissing. De ploeg liep geen enkel gevaar en niets of niemand zou profiteren van de dood van deze pinguïns, we hebben geen enkel ecologisch systeem verstoord. De enige mogelijke uitkomst zou zijn dat een deel van de pinguïns mogelijk gered zou worden en dat is ook gebeurd.’’

In Groot-Brittannië en België, waar Dynasties de afgelopen weken al werd uitgezonden, leverde de ingreep van de driekoppige crew – die de pinguïns een klein jaar volgde – een flink debat op tussen voor- en tegenstanders. ,,Ik vind dat je de natuur zijn gang moet laten gaan. Hoe hard dat soms ook is’’, vertelde de Vlaamse natuurfotografe Ann Coppens aan de Belgische krant De Morgen.

Dilemma
,,Het is een verschrikkelijk dilemma’’, overpeinst de Nederlandse natuurfilmer Herco van Houdt, die in het verleden veel met Freek Vonk werkte. ,,Het is heel makkelijk om te zeggen: je mag nooit ingrijpen. Maar als je die dieren zo lang volgt, dan wordt het bijna familie. En voor de meeste natuurfilmers geldt: wij zijn in feite ook natuurbeschermers. Het lot van de dieren gaat ons zo aan het hart.

,,Ik heb zelf een enigszins soortgelijke ervaring; ik kwam tijdens het werk in een uithoek van Zambia eens een in de steek gelaten baby-olifantje tegen. Wij zagen daar ook sporen van hyena’s en leeuwen en zij verscheuren zo’n beestje letterlijk. Dan beginnen ze met het slurfje en laten ze er niets van over. Dat konden we niet laten gebeuren. Mijn toenmalige vriendin, die ook mee was, heeft dierenartsen en een olifantenopvang gealarmeerd, maar de hulp kwam te laat. Het olifantje stierf letterlijk op mijn schoot, dat was echt verschrikkelijk. Dus ik snap alle bezwaren, maar ik begrijp de beslissing van de BBC-ploeg ook wel.’’