Blunder Live ontslag

Online: 03-12-2018.
De VPRO en de redactie van het radioprogramma OVT hebben columnist Philip Freriks hun excuses aangeboden. . . .  voor zijn live ‘ontslag’ op de radio. Dat heeft de omroep laten weten. Na het voorlezen van zijn column stond Freriks een onaangename verrassing te wachten. Presentator Jos Palm van de radioshow liet de presentator weten dat het zijn laatste column was, maar daar was Freriks helemaal niet op de hoogte. Behoorlijk geprikkeld stormde hij uiteindelijk de studio uit.

Jos Palm: “Ja, Philip Freriks, een prachtige en ook zeer ter zake zijnde column op dit moment. Philip, de eerlijkheid gebiedt ons ook te zeggen dat wij tot onze grote spijt, tot ons groot leedwezen zoals dat heet, afscheid van je gaan nemen als columnist omdat je carrière zo’n ontzettend hoge vlucht heeft genomen in de finale van je bestaan. Dat hadden wij niet aan zien komen. Jij wel?”

Freriks: “Ik verbaas me er een beetje over dat me dat nu hier rechtstreeks in de uitzending wordt meegedeeld, maar het zij zo. Dankjewel.”

Co-host Laura Stek: “Wij dachten dat je er zelf voor had gekozen…”

Freriks: “Nou, ik vind dat we daar niet in de uitzending hier een discussie over moeten hebben. Ik vind het een beetje raar. Dat is alles.”

Stek: “Dit is verkeerde informatie.”

Palm: “Dit is echt een ernstig misverstand Philip. Zo hebben wij dit niet begrepen. Als dit een misverstand is en dit jou niet bekend was, dan bied ik daar ter plekke mijn excuses voor aan. Zo werken wij nooit en zo willen wij helemaal niet werken.”

Freriks: “Nou, dat blijkt dus niet.”

Palm: “Ik hoop dat je de excuses toch aanvaard.”

Freriks: “Ja, nouja, oké. Ik vind het raar.”

Stek: “We moeten dit straks even uitpraten, want dit is misgegaan. Wij dachten dat Philip Freriks zelf niet meer wilde.”

De VPRO laat in een reactie weten: “De redactie van OVT wil graag terugkomen op het voorval met onze zeer gewaardeerde columnist Philip Freriks in de uitzending van 2 december. Zoals u heeft kunnen horen, leefden wij in de veronderstelling dat dit de laatste column van Philip Freriks zou zijn. Dat berust op een ernstige miscommunicatie waarvoor wij verantwoordelijk zijn.”

“Wij bieden Philip Freriks daar onze welgemeende excuses voor aan. De VPRO-hoofdredactie heeft dat inmiddels ook gedaan. Want laten wij heel duidelijk zijn: de redactie van OVT en de VPRO willen niets liever dan Philip Freriks behouden als columnist. Philip Freriks kan als geen ander de grote en kleine historische gebeurtenissen in zijn columns verenigen en de geschiedenis terugbrengen tot de menselijke maat.