Waylon 18de

Online: 13-05-2018.
De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2018, . . . . trok zaterdagavond ruim 3 miljoen kijkers (59 procent) naar NPO 1.
Israël won dus het 63ste Songfestival.
Helemaal niet in de stijl van de sobere Salvador Sobral, die vorig jaar won met het o zo mooie ‘Amar Pelos Dois’, maar met een kakelsong met een boodschap.
De finale van vorig jaar, met daarin Douwe Bob, was met bijna 4,3 miljoen kijkers (66 procent) iets meer in trek bij de kijker.

In 2014, toen Ilse DeLange en Waylon tweede werden, keken er 5,1 miljoen mensen (65 procent).

De finale met Anouk in 2013 was goed voor 4,9 miljoen kijkers. Zij was de eerste Nederlandse deelnemer in de finale in negen jaar. De acht finales dáárvoor trokken gemiddeld dan ook maar 1 miljoen kijkers.
 

DE EINDUITSLAG 2018:

1. Israël 529 punten;

2. Cyprus 436 punten;

3. Oostenrijk 342 punten;

4. Duitsland 340 punten;

5. Italië 308 punten;

6. Tsjechië 281 punten;

7. Zweden 274 punten;

8. Estland 245 punten;

9. Denemarken 226 punten;

10. Moldavië 209 punten.

Waylon werd in 2014 met The Common Linnets tweede op het Eurovisiesongfestival en dit jaar eindigde hij als achttiende. Of hij nog een keer mee zou doen aan het liedjesfestijn? “Absoluut! Daar ben ik eigenwijs genoeg voor.”

De zanger kwam zaterdagavond met een sigaret in de hand en vriendin Bibi aan zijn zijde na de bekendmaking van de uitslag de Altice Arena uit. Direct na het einde van de finaleshow noemde hij zijn behaalde positie “niet verdiend, maar ik had niets anders willen doen dan we hebben gedaan”. 

“We hadden niet ingezet op de achttiende plek en ook niet gehoopt op de achttiende plek, maar dat is wel wat we hebben gekregen. Ik ben ontzettend trots op wat we hebben gedaan.”

Hij verzekerde niet teleurgesteld te zijn met het resultaat. “Natuurlijk wil je winnen, want je wilt een feestje.”

Waylon wil het songfestival eindelijk weer eens naar Nederland halen. Het winnende liedje ‘Toy’ van Israel noemt hij een terechte winnaar, “als je van die songfestivalgekkigheid houdt waar we het altijd over hebben”. 

“Het brengt weinig vernieuwing naar Eurovision. Dat is jammer.”

Nederland moet wat Waylon betreft volgend jaar weer een eigenwijze act sturen naar het Europese liedjesfestijn. “Blijf je ding doen. Zeker wij zouden tolerantie en diversiteit moeten uitdragen.”